КСУДУ град Роман
Комплекс за социални услуги за деца с увреждания

Материална база

 

КСУДУ разполага с много добра материална база, обособена в три сгради, оборудвани с функционално обзавеждане и отлични битови условия. Материалната база отговаря на целите и функциите на КСУДУ.

Осигурена е благоприятна среда за предоставяне на качествена и ефективна услуга в КСУДУ. Сградидте и помещенията в КСУДУ отговарят на Стандратите за качество на СУ. Достъпът до всички ползвани от потребителите помещения е улеснен чрез монтиране на парапети и други помощни средства, там където е необходимо.

На разположение на потребителите са компютърен кабинет, кабинет на психолога, трудотерапевтични кабинети, кулинарен кабинет, кабинет по шивачество оборудван с три шевни машини.Комплексът разполага с физкултурен салон и сензорна стая.

Разпределението на пространството е съобразено с конкретните потребности на неговите потребители. Организацията на пространството в сградите на Комплекса е насочена към това да създава среда близка до семейната, уют, съобразяване с потребностите на потребителите, спазване на личното пространство на всеки потребител и условия за работа на екипа.Спалните помещения са за двама потребители, съгласно Стандартите и критериите за качество на социални услуги от структурата на КСУДУ.

Всеки потребител разполага със самостоятелно легло, гардеробче, шкафче за лични вещи.

Пространството осигурява уютна атмосфера на потребителите и не затруднява свободното им придвижване.Обособени са санитарни помещения с баня. Кухня и трапезария за хранене. Кухнята е обзаведена с необходимото за съхранение и приготвяне на храна и хранене оборудване, домакински електроуреди в т.ч. перални машини, съдове и прибори. Дневна стая /игротека/ - място, където през деня могат се събират всички потребители.

В дневната са разположени библиотека, аудио-визуална техника, шкафове за играчки с обособено място за игра за децата, подходящи маси и столове, удобна и мека мебел за разговори и почивка. В Комплекса има свободен достъп до интернет.

Във всяка услуга има мокро помещение за пране, сушене и гладене. В Кухненския блок има има помещение с професионални пералня и сушилня.Складовите помещения са обособени за санитарно-хигиенни, перилни и миещи препарати и за други материали и пакетирани хранителни продукти. В столовата на Кухненския блок се провеждат срещи - за персонала, представители на институции или други официални лица, децата, родители, роднини, гости. Обзаведена е с мека мебел, маса и столове, телевизор.

На разположение на потребителите е обширен двор оборудван с детски, градински съоръжения, пясъчник, достъпни и безопасни за потребителите. Обособен е „зелен" кът подходящ за разходки и отдих.

Изградена е оранжерия, в която потребителите с помощта на трудотерапевтите отглеждат зеленчуци.

Помещенията в сградите на Комплекса се отопляват с климатици, като се поддържа нужната температура, според сезона.

КСУДУ има за цел да осигури качество на живот, което гарантира пълноценно физическо, емоционално, познавателно развитие и социално включване на всеки потребител в естествената за него среда , чрез осигуряване на индивидуална грижа и подкрепа .